10 dingen die je zou moeten weten over kinderen met autisme

Elk gedrag van het kind is een vorm van communicatie. Ellen Notbohm, de schrijfster van 10 dingen die je zou moeten weten over kinderen met autisme probeert je de wereld te tonen zoals een kind met autisme die waarneemt. Ze heeft zelf een zoon met autisme en heeft door veel oefening zijn gedrag ‘leren lezen’. De kennis die ze op deze manier heeft opgedaan gebruikt ze in haar boek om het kind met autisme te laten spreken. Dit doet ze aan de hand van een lijst van 10 punten, namelijk:

  1. Ik ben op de allereerste plaats een kind. Ik heb autisme, maar ik ben niet op de eerste plaats ‘autistisch’.
  2. De verwerking van waarnemingen van mijn zintuigen is in de war.
  3. Maak onderscheid tussen niet willen en niet kunnen.
  4. Ik denk concreet.
  5. Ik heb maar een beperkte woordenschat.
  6. Ik ben sterk visueel georiënteerd.
  7. Richt je op wat ik wel kan.
  8. Help me met mensen omgaan.
  9. Probeer de reden van mijn woede-uitbarstingen te achterhalen.
  10. Hou onvoorwaardelijk van me.

Ellen Notbohm benadrukt dat elk gedrag van het kind een vorm van communicatie is. Woede-aanvallen kunnen voor ouders erg vervelend zijn, maar voor het kind zelf zijn ze ook geen pretje. Het kind probeert er een boodschap mee over te brengen, die het niet op een andere manier kan uiten. Het is dan ook zeer belangrijk dat ouders proberen te achterhalen waar probleemgedrag door veroorzaakt wordt. Pas dan kan er iets aan gedaan worden. Door te beschrijven hoe de wereld er voor een kind met autisme uitziet, probeert ze ouders hierbij te helpen. Zo legt ze bijvoorbeeld uit dat kinderen met autisme geluiden vaak niet kunnen filteren en dat hun zintuigen daardoor snel overbelast kunnen raken. De boodschap die ze met haar boek probeert over te brengen: richt je op wat je kind wel kan. Zo versterk je zijn zelfwaardering en vergroot je de kans dat hij zijn mogelijkheden ten volle kan ontplooien. Een positief en motiverend boek voor ouders en leerkrachten van kinderen met autisme.


Terug naar het overzicht
© Copyright 2021 Functional Brain Institute. Privacy & Disclaimer