Torticollis spasmodicus.

Dit is een verhoogde spierspanning in de nek, waarbij de nek in een bepaalde stand

wordt gedwongen. Het kan te maken hebben met een geboorte trauma, maar de klachten ontstaan vaak later in het leven. Trauma of stress kan hieraan vooraf gaan. De reguliere behandeling bestaat vaak uit een injectie met Botox. Dit geeft een directe ontspanning van de spier en herstelt de positie van de nek.
Wanneer de spierspanning een lokaal probleem is (de spier zelf), biedt deze injectie vaak de oplossing tegen de dwangstand en vaak ook tegen de pijn. Hierbij is nog niet gesproken over de bijwerkingen van zo’n injectie zoals slikproblemen. Ook is het niet zo dat de oorzaak van het probleem hiermee is weggenomen.

Wanneer de dwangstand terugkomt als de Botox is uitgewerkt dient men de oorzaak te zoeken op centraal niveau (ruggenmerg, hersenstam en hersenen waaronder de basale ganglia.
Vaak zien we bij problemen op lokaal als op centraal niveau, dat bij behandeling, door Chiropractoren, van de juiste zenuwtrajecten er een balans kan ontstaan van de spieren zodat het spasme weer is opgeheven. Dit kan bijv. d.m.v. correcties op de wervelkolom  en gewrichten van o.a. ledematen. Ook middels stimulatie met licht of geluid, of oefeningen van de ogen, zelfs cognitieve opdrachten hebben het spasme kunnen opheffen.

Parkinson

Is een aandoening van het extra piramidale systeem.
Het is een hersenziekte waarbij zenuwcellen vooral, maar niet uitsluitend de zenuwcellen van de Substantia Nigra langzaam afsterven (degeneratie verschijnsel). De cellen van de Substantia Nigra hebben als taak dopamine te produceren. Door de ziekte van Parkinson ontstaat er een dopamine tekort in de basale ganglia waardoor deze hersenkernen, die belangrijk zijn  voor het uitvoeren van bewegingen, slechter gaan functioneren.
Parkinson kent klachten, die zich uiten in bradykinesis,waaronder een maskergezicht, het niet bewegen van de armen of arm tijdens het lopen, langzame bewegingen van de handen en benen. Intentie tremor (trillen bij bewegen), evenals een vertraagde spraak. Voorovergebogen lopen. Algehele stijfheid is een veel gehoorde klacht. Tevens is vaak de reuk verminderd.

Recent wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat ook in andere gebieden van de hersenen celafbraak optreedt. Met ondermeer ruikstoornissen, stoornissen van het autonome zenuwstelsel, psychische stoornissen (depressie en initiatief verlies) en cognitieve stoornissen. Geheugenstoornis en een verlaagd tempo van informatieverwerking als gevolg. Al deze klachten kunnen ook in rust aanwezig zijn.

Aanverwante problemen.

Hemiballismus heeft te maken met een probleem in de Subthalamic Nucleus van Luys. Dit zijn heftige ongecontroleerde bewegingen met de armen of benen.

Blefarospasme betekent een verhoogd knipperen met de ogen. Dit is meestal het eerste signaal dat de basale ganglia niet optimaal werkt en er later andere klachten kunnen ontstaan, zoals tics, spiertrekkingen, andere hyperkinesis problemen of parkinsonisme. Waarom is blefarospasme het eerste signaal? Omdat de oogspieren een van de kleinste spieren zijn en er in verhouding minder zenuwen naartoe gaan dan bijvoorbeeld naar een grote spier, hierdoor is het bij het oog het snelst merkbaar.

Kwaliteit van het leven kan sterk verbeterd worden!
Vaak hoort men dat er niets aan te doen is, echter de kwaliteit van het leven kan sterk worden verbeterd als de juiste zenuwbanen worden gestimuleerd en verbeterd. De ervaring en kennis leert ons dat er wel degelijk mogelijkheden bestaan om een zenuwstelsel te prikkelen en te verbeteren. Echter kan het zijn dat een totaal herstel niet behaald kan worden wegens te veel schade of aftakeling. Maar voor een kwalitatief beter leven is elke verbetering een pluspunt.

Goede resultaten zijn in het verleden geboekt, en ook in de toekomst zal dit niet ontbreken. Een complexe aandoening met een complexe aanpak.

CHIROPRACTISCH NEUROLOGISCHE AANPAK

De Neurologisch Chiropractor zal altijd streven naar een optimaal gebalanceerd lichaam en zenuwstelsel. Dit zal een optimaal functioneren van alle circuits waarborgen die in de hersenen spelen, waardoor de mens zich het beste voelt en controle behoudt over lichaam en geest inclusief de organen.

Personen die in een vroeg stadium klachten herkennen van de hier omschreven aandoeningen hebben de beste resultaten bij een snelle aanpak van de mogelijkheden van hun zenuwstelsel. De Neurologisch Chiropractor kan een gedegen functioneel neurologisch onderzoek verrichten waarbij gekeken kan worden naar de kwaliteit van het zenuwstelsel en de mogelijkheid van het verbeteren hiervan via verschillende conservatieve behandelmethoden.

Overige behandelingen:
© Copyright 2020 Functional Brain Institute. Privacy & Disclaimer