Skip to content

Sudeck of Reflex Sympatihische Dystrofie (RSD)

Sudeck of Reflex Sympatihische Dystrofie (RSD)

Sudeck of Reflex Sympathische Dystrofie (RSD) is een ziektebeeld dat verhoogde activiteit van het sympatische zenuwstelsel weergeeft. Vaak ontstaat dit na een ongeval (het breken van een been) of beschadiging na bijvoorbeeld een operatie. Het vegetatieve zenuwstelsel is ontregeld en de pijnprikkel in het ruggenmerg wordt in stand gehouden.

 

Symptomen

Tekenen van RSD zijn o.a.: een continue pijn (brandend), de huid gaat er glimmend en glad uitzien en haargroei is verminderd. In sommige gevallen ziet de ledemaat er opgezwollen uit en is er een overmatige zweetproductie. Er is een variant waarbij er geen zweetproductie optreedt.
Bewegen van de aangedane ledemaat brengt pijn teweeg en is beperkt in zijn functie. Het belasten van de spieren geeft een toename van de pijn.

 

Na een tijd kan de pijn en zwelling variëren en kan de ledemaat zowel heet als extreem koud aanvoelen. Bewegen en belasten geeft nog vele problemen. De huid wordt dunner en haren zouden weer kunnen groeien.

 

Preventie

Het is belangrijk dat bij een fractuur van de arm of het been, het gips geen afknellende werking kan uitoefenen, waardoor zwellingen kunnen ontstaan. Een zeurende pijn is een verdacht verschijnsel.
Zorg voor voldoende rust (mitella) en bij wonden voor een goede ontsmetting.

 

Behandeling

Een chiropractor stimuleert het centrale- en vegetatieve zenuwstelsel. Hiermee wordt invloed uitgeoefend op de bloedvaten, zodat het herstel van de weefsels wordt bevordert.

Maak een afspraak